Retro-teknologien blomstrer

22/11/23
Teknologi
22/11/2023

De siste årene har det kommet stadig flere teknologi-hyllester til fortiden.

Den teknologiske utviklingen holder et heseblesende tempo. Nye produkter med imponerende spesifikasjoner slippes i en evig strøm. Men for mange teknologiinteresserte er jaget etter det siste nye i ferd med å avta. 

En ting er at forrige generasjon av produkt X gjerne holder en stund til. Noe annet er fascinasjonen over fortidens revolusjonerende produkter, og den betydningen de hadde da de ble lansert. Det første polaroidkameraet, den første spillkonsollen, en klassisk forsterker med VU-metere.

De siste årene har retro-teknologien spredt seg som spøkelser i et Pac-Man-spill. Først var det moderne produkter som utseendemessig hentet inspirasjon fra tidligere generasjoner. Etter hvert har oppmerksomheten i større grad rettet seg mot å gjenskape selve brukeropplevelsen, i tillegg til det visuelle. Det handler om hvor knappene er plassert, hvordan de fungerer, men også om å sy sammen retro-feelingen med dagens teknologi. Slik kan godt voksne drømme seg tilbake til ungdomstiden, og dagens ungdom oppleve en dash nostalgi mens de spiller, fotograferer eller lytter til musikk.

80-talls gaming

Spillkonsollen Nintendos NES Classic ble umiddelbart en suksess da den kom i 2016. Blant de mest gjennomførte retroproduktene i kjølvannet av NES Classic er Atari 2600+, som slippes på tampen av året. Den opprinnelige Atari 2600 var en av de første hjemmekonsollene som inntok tenåringsrom og kjellerstuer på 80-tallet. 2023-utgaven fremstår som en kopi av originalen, i 80 prosent størrelse. Og i tillegg til at man kan få kjøpt helt nye kassetter med retrospill, er Atari 2600+ også i stand til å spille de gamle kassettene laget for Atari 2600 og Atari 7800.

Ønsker du bare å tilføre et nostalgisk preg til en av dagens spillkonsoller, kan du skaffe deg en retro håndkontroller (og noen av de gamle spillene som har gjenoppstått). Her finnes et rikt utvalg for ulike plattformer, blant de mest forseggjorte er 8Bitdo sin Arcade Stick, som fungerer med PC og Nintendo Switch. Utvalget av lignende produkter for andre plattformer er voksende.

Retro-bølge på fotofronten

På fotofronten finner vi Polaroid Now+ Gen 2, som ble lansert i mars 2023. Dette tar opp tråden fra det klassiske polaroidkameraet, som ble borte fra markedet da digitalkameraene overtok. Det finnes også andre modeller i retro-look, som Lomography Lomo´Instant Automat, men det var Polaroid som skapte det aller første instantkameraet så langt tilbake som i 1947. Med Now+ Gen 2 henter Polaroid inspirasjonen fra 70-80-tallet.

Av retrokameraer med proff fotokvalitet har ledende produsenter som Nikon, Canon, Olympus og Fujifilm sine egne modeller. Det ferskeste tilskuddet er Nikon Zf, et fullformatkamera inspirert av Nikons klassiske FM2 fra tidlig 80-tall. Men der FM2 var et filmkamera av den gode, gamle sorten, er Zf et digitalkamera med det beste av dagens teknologi. (Nikon Z fc er et rimeligere alternativ i samme stil.) Vil man tilføre selve bildene et nostalgisk preg, gjøres det enkelt i et bilderedigeringsprogram.

Stereoanleggets come-back

På 60-70-tallet var stereoanlegg å anse som et møbel. I senere tid har platespilleren kommet tilbake for fullt, og med det åpnet døren for mer formbevisste stereokomponenter. Nå er det stadig flere produsenter som lager forsterkere og høyttalere i retrostil. NAD C 3050 feirer NADs 50-års jubileum med VU-metere og kabinett i valnøtt-look, inspirert av 70-tallets NAD 3030. Men selv om både utseende og knapper gir vintage-følelsen, byr forsterkeren på teknologi og tilkoblingsmuligheter man kan forvente i 2023.

Naim NAIT 50 er en annen jubileumsmodell som nylig kom på markedet, mens Leak Stereo 130 er en nytolkning av 60-tallets Leak-forsterkere. Av høyttalere er JBL, Klipsch, Wharfedale og Fyne verdt å trekke frem. Og selvsagt trenger du ikke å kjøpe nytt for å tilføre stua en dose nostalgi - det finnes mye på bruktmarkedet fra 70-80-tallet som funker fint den dag i dag.

Flere artikler i denne kategorien