Dette er fremtiden for mobile dingser

20/5/24
Teknologi
20/5/2024

Mobile World Congress i Barcelona er en av de viktigste teknologimessene hvert år. Det er der trendene for mobiltelefoner og omkringliggende teknologier blir presentert. Årets messe var intet unntak.

Rullbare mobiler er det neste store?

Noe av det mest oppsiktsvekkende i år var en smarttelefon som kan rulles sammen. Kanskje det er en naturlig videreutvikling av sammenbrettbare mobiler, som allerede finnes på markedet?

Det er Motorola som har vist frem dette konseptet, som kanskje ikke kommer på markedet i akkurat dette formatet, men som er ment til å vise hva som er mulig å få til.

Telefonen kan til vanlig fremstå som en ordinær mobil med en OLED-skjerm på 6.9 tommer. Saken er at baksiden av telefonen er laget av materiale som kan bøyes, slik at du rett og slett kan forme telefonen til forskjellige varianter. Du kan bøye én del av mobilen, slik at den kan brukes som støtte. Du kan også få den til å stå i «teltformat». Ikke nok med det, du kan rulle den rundt håndleddet, slik at den da fremstår som en slags smartklokke.

Ikke veldig nyttig, sier du kanskje, men det er likevel spennende å se potensialet.

AI inntar telefonen din

Selskapet Brain.AI har også vist frem en artig vri på smarttelefon-opplevelsen. I stedet for et vanlig menysystem, har deres mobilkonsept et blankt grensesnitt som tilpasser seg dine individuelle behov. Du skal kunne stille telefonen spørsmål, og grensesnittet vil bruke kunstig intelligens for å søke opp svarene, og følge opp med annet innhold som er relevant kun for deg.

Meningen er at alt innholdet skal dynamisk flyte inn i hverandre og gi deg en skreddersydd brukeropplevelse. Igjen er det nok ikke dette vi kommer til å se på kommersielle produkter med det første, men konseptet er spennende.

Sensorer på fingeren

Smartklokker hører tydeligvis fortiden til, nå er det smarte ringer som gjelder. Det tenker Samsung, i det minste, og selskapet har nå vist frem en slik ring. Den heter Galaxy Ring, og den skal være utstyrt med sensorer som sporer søvn, hjerte og andre kroppsfunksjoner. Dette skal samles i felles helseapplikasjon, som også skal hente inn helsedata fra andre kilder, også klokker.

Målet er at en slik smart ring skal bli enda en kilde til helseinformasjon, og forhåpentligvis mindre forstyrrende å ha på seg enn en klokke. 

Galaxy Ring vil finnes i flere farger og størrelser, og skal lanseres i løpet av 2024.

Gjennomsiktige bærbare

Nå som blant annet TV-er begynner å bli gjennomsiktige, er det også på tide med gjennomsiktige laptoper. Lenovo har nå presentert en slik løsning: ThinkBook Transparent Display Laptop. Den har en 17.3 tommers stor MicroLED-skjerm, som rett og slett kan gjøres delvis gjennomsiktig. Resultatet er at du ser det du trenger å se på skjermen, men du kan også se gjennom den. Effekten kan naturligvis tilpasses etter behov.

Dette er bare et konsept, og ideen skal være at slike produkter kan være behjelpelige for for eksempel digitale kunstnere. Et triks i ermet er at også tastaturet er egentlig en skjerm, og tastene er ikke fysiske, men noe som projiseres på skjermen. Et veldig futuristisk og spennende konsept, med andre ord, selv om det er nok lenge til vi ser slike bærbare i det virkelige liv.

Flere artikler i denne kategorien