IoT, 5G og KI vil påvirke samfunnsutviklingen

8/8/23
Teknologi
8/8/2023

– Kombinasjonen av Internet of Things (IoT), 5G og kunstig intelligens (KI), vil endre måten vi samler og behandler data og tar beslutninger på. Vi kommer til ha vesentlig bedre faktaunderlag til å ta beslutninger enn hva tilfellet er i dag, sier Annelene Næss i Telenor.

– Alt som teller noe, måler noe og har en verdi vil være koplet på nett, på samme måte som alle mennesker er på nett. Slik sett vil IOT og 5G påvirke samfunnsutviklingen, mener Næss.

Nye muligheter for elektrobransjen

Med IoT kan man nå fjernstyre enhetene og samle inn data på en måte som tidligere ikke var mulig. Systemet kan vi effektivisere arbeids- og forretningsprosesser, redusere kostnader eller skape nye digitale tjenester – og gjennom det øke bedriftens konkurransekraft og lønnsomhet. Dette er noe elektrobransjen vurderer sterkt for å oppnå konkurransekraft i et turbulent byggeprosjektmarked.

– IOT og 5G, gir helt nye muligheter for elektrobransjen innenfor alle områder. Smarte bygg er bare en løsning, alle bransjer/virksomheter har startet sin digitaliseringsreise både liten eller stor. Det vil kreve at elektrobransjen har rett bransjekompetanse og kunnskap for å kunne være attraktiv for å være kundens digitaliseringsleverandør, forteller Næss.

Ny infrastruktur

5G er en helt ny infrastruktur som vil åpne for bedre brukeropplevelser og helt nye muligheter for både innbyggere, næringsliv og samfunn.

– 5G er ikke bare en ny G, men en teknologi som vil bygge helt nye økosystemer. 5G kommunikasjon er en del av et økosystem som inkluder IoT sensorer, maskiner, 5G gateways/routere, applikasjoner, sikkerhetsløsninger og kunstig intelligens. De analyserer dataene med visualisering/varsler om hendelser til en app, en melding eller en skjermvarsel, påpeker Næss.

Digital tvilling

– Hvordan kan 5G være med på å optimalisere hverdagen for elektroinstallatører som jobber i avsidesliggende strøk og byer?

– 5G åpner helt nye muligheter med å planlegge en jobb ved at man under planleggingsarbeidet har tilgang på en digital tvilling av jobben. Under arbeidet er verktøy og materialer posisjonert. Trenger man ekspertstøtte tar man i bruk AR/VR briller som er koplet opp via 5G telefonen. Når oppdraget er utført vil installasjonen være online. Oppstår det driftsavvik får man en melding i løpet av millisekunder, sier Næss til slutt.

Flere artikler i denne kategorien