For deg som leker med kameraer

17/2/21
Teknologi
3/8/2023

Alle kameraer har sine fordeler, enten de er små, robuste, har helt spesielle stabiliserende egenskaper eller kan fly. Her er noen av de kuleste kamera-gadgetene som er lansert siden SINUS magasinet kom ut sist.

Et kamera som ser alt

Flere kameraprodusenter har forsøkt seg på 360-kameraer, men få har lykkes like godt som 360-spesialisten Insta 360. Disse kameraene har to vidvinkelobjektiver på hver side av kameraet, som fanger et sirkulært 180 graders bilde hvert. Så syr programvare dette sammen til et 360-graders bilde. Det kan du selvfølgelig kan se i et VR-headset, men det morsomste er egentlig å manipiulere dette 360-graders bildet og zoome inn og ut, endre utsnitt og så videre. Det gir utrolig morsomme muligheter, og ordnes enkelt i Insta 360-appen på telefonen. Kameraet ser alt, og gir deg muligheten til å velge utsnittet etter at opptaket er gjort.

Insta 360s siste kamera, One X2, ble lansert før jul. Det gir totalt en oppløsning på 5,7K – det er for hele 360-bildet, før du eventuelt manipulerer det og tar et utsnitt. Kameraet har samme formfaktor som forgjengeren One X2, men har blitt vanntett, har større batteri og bedre batterilevetid, fire mikrofoner og en rekke andre maskinvare- og ytelsesoppgraderinger. Det har også en rund skjerm på ene siden, som lar deg se det du filmer.

Prisen for nye One X2 er ca 5500 kroner. Les mer på Insta360.com

Gimbal-stabilisert lommekamera

DJI, som for øvrig satte prisen på Osmo Action betydelig ned da GoPro Hero 9 Black kom, lanserte i høst andre versjon av sitt stabiliserte lommekamera. DJI Osmo Pocket 2 er et svært lite kamera hvor objektivet er stabilisert av en 3-akset gimbal, som garanterer for ekstremt stabile opptak uten risting.

Vidvinkelen på 93° er ikke vid nok til at vi vil kalle det et actionkamera, men det finnes en magnetisk vidvinkellinse som kan settes utenpå objektivet. Osmo Pocket 2 har avanserte funksjoner som ansiktssporing, hvor gimbalen sørge for at objektivet sporer ansikter i utsnittet. Det er også avanserte funksjoner for timelapse og hyperlapse, og en AI-funksjon med autoredigering av innhold.

Kameraet koster 4390 kroner, men det finnes også en Pocket 2 Creator Combo, som blant annet inneholder den nevnte vidvinkellinsen og en trådløs mikrofon. — Full pakke koster 5990 kroner. Les mer på Dji.com

4K-drone under 250 gram

Siste dronelansering fra DJI er Mavic Mini 2, en oppgradering av den første sub-250-grams dronen Mavic Mini fra 2019. Vekten her er viktig, for når den veier bare 249 gram, unngår man en god del av reglene som regulerer bruken av tyngre, større droner.

Til tross for den lave vekten, kan Mini 2 stå imot vind på 10,5 m/s, og har en toppfart på 16 m/s. Det gjør at den lille tassen kan brukes også i ganske røft vær. De viktigste forbedringene er imidlertid på kameraet, som nå kan gjøre opptak i 4K og støtter stillbilder i både JPG og RAW. Det gir mer fleksibilitet i etterbehandlingen. Den har også fått bedre overføringshastighet mellom drone og kontroller.

DJI Mini 2 omtales som den perfekte begynnerdrone, men bør også være et godt valg for den som vil ha en lettest mulig drone i sekken på tur. Prisen er ca 5500 kroner, eller ca 7000 kr for en såkalt Fly More Combo, som blant annet har ekstra batterier og ladestasjon.

Litt bedre på alt

I høst kom GoPro med niende utgave av sitt actionkamera Hero. Hero 9 Black er litt bedre enn forgjengeren på alt, men den store forskjellen er at GoPro har gitt kameraet en frontskjerm, ikke ulik den DJI introduserte på Osmo Action i 2019. Frontskjermen sitter ved siden av objektivet, og gjør det mye enklere å filme eller fotografere selfies.

Hero 9 Black har et system hvor linsen kan tas av og erstatte med et tilbehør som heter Max Lens Mod. Denne gir en ekstrem vidvinkel på 155˚, og muligheten for en helt spesiell stabiliseringsfunksjon i kameraet, der blant annet horisonten rettes opp helt automatisk uansett vinkel på kameraet.

Hero 9 Black har de samme innfellbare finnene under kameraet som Hero 8 Black, hvilket eliminerer behovet for klipse på en ramme når kameraet skal festes til ulike typer tilbehør. Kameraet er noe større enn Hero 8 Black, men har til gjengjeld også fått et større batteri og opptil 30% mer batteritid. Kameraet er vanntett ned til 10 meter.

Prisen i skrivende stund på ca. 4.900 kroner. Les mer på Gopro.com

Flere artikler i denne kategorien