Introduserer “Smart automasjon for elektriker” - en fremtidsrettet tilleggsutdannelse

22/11/23
Teknologi
22/11/2023

Kravene til kompetanse rundt automatisering og digitalisering fortsetter å øke. Fønix AS, i samarbeid med Fagskolen i Vestfold og Telemark, startet denne høsten opplæring i automatisering med et spennende faglig innhold som skal gi elektrikere tilstrekkelig kompetanse til å melde seg opp til privatisteksamen (Vg2 og Vg3) i automatiseringsfaget. Etter beståtte eksamener kan de melde seg opp til fag- og svenneprøve i automasjonsfaget.

I tillegg til fagteorien bygger utdannelsen videre på det nyeste innen smarte sensorer-IOT, skyløsninger og annen smart teknologi som forenkler og forbedrer hverdagen. I utdanningen inngår faglig innhold om det grønne skiftet og nye energiformer som batteriteknologi, hydrogen, ammoniakk, biogass, sol -og vindenergi.

Videre får de bedre innsikt i industri- og bygg- automatisering, nettverk, digitalisering og elektronisk kommunikasjon.

Pilotprosjekter er et samarbeid mellom Fønix i Vestfold (se egen sak under) og Fagskolen Vestfold og Telemark.

Braksuksess

Interessen for programmet har vært formidabel.

- Dette har vært en braksuksess, det er åpenbart et stort behov og skrikende interesse for automasjon som tilleggsutdannelse. Fønix har en fulltegnet klasse på 20 deltakere, som blir klare til å ta fagprøve allerede fra mai neste år, sier Pål Kyrkjebø, avdelingsleder ved avdelingen for kurs og etterutdanning.

Pilotprosjekt

Elektrikere må ofte jobbe med tekniske løsninger som grenser til automasjon og IT. Vi vet at kravene til kunnskap og forståelse rundt automatisering og digitalisering bare øker. Derfor utviklet vi og startet høsten 2023 opplæring i automatisering tilpasset kompetansen til elektrikere innen bygg, industri og tavlemontør. Dette er gjort i nært samarbeid med opplæringskontorene for elektrofag, fylkets fagopplæringskontor og prøvenemda for automatiseringsfaget. På denne måten er opplæringen lagt til rette på en slik måte at alle hensyn er tatt, og at deltakerne slipper å lære eller dokumentere kompetanse de allerede har, sier Hans Ole Dyrseth, yrkespedagog og prosjektleder for utvikling av utdanningen.

Gjennomføringen består av både teori og praksis. Undervisningen går på nett en kveld i uka fra kl. 17.00 der det gjøres opptak. I tillegg til dette blir det en fysisk samling på to dager høst og en på våren i Den digitale fabrikken på Herøya* og i høyt automatiserte teknologibedrifter i regionen.

Den digitale fabrikken er et konsept som består av flere elementer:

Et moderne prosessanlegg med måle-, styre- og reguleringssystemer, diverse treningsmoduler for automasjon, PLS, bygningsautomasjon og robotisering.

Videre er det en lab med komponenter for design og bygging av datanettverk, switcher, modem, rutere, brannmurer og 3D- print.

Styrker konkurransekraften

Kandidater med to fagbrev stiller et godt stykke frem i køen. Det gir bedriftene klare konkurransefordeler å ha medarbeidere som kan jobbe bredt å være en totalleverandør, noe som er etterspurt og ettertraktet i elektrobransjen.

- Tilleggsutdannelsen er en ypperlig mulighet for å etterutdanne elektrikere, som jobber tett på automasjonsfaget, men som mangler den formelle kompetansen. I virkeligheten flyter fagområdet til elektriker, automatiker og IT mye sammen, skal man være elektriker må man i dag kunne automasjon, sier Kyrkjebø og legger til at Fønix og Fagskolen skal kjøre denne tilleggsutdannelsen fortløpende fremover.

Fagbrev innen automasjon

  • Utdanningen er tilpasset elektrikere innen bygg, industri og tavlemontør.
  • Utdanningen inneholder det teoretiske grunnlaget for fagprøven
  • Fønix hjelper deg med oppmelding som privatist (Fagbrev)
  • Før avleggelse av den praktiske prøven må kandidaten vise til 60 mnd relevant praksis.
  • Relevant praksis vurderes av fylkeskommunens opplæringskontor
  • Praktiske fagprøver kan gjennomføres på Den digitale fabrikken på Herøya etter ønske.
  • Utdanningen gir 15. studiepoeng
  • Studieavgift 3 500.- for pilotprosjektet. Etter dette vil det koste 18 500.-
  • Studiet er godkjent i Lånekassen for utdanning, og man kan i tillegg søke stipend gjennom fagforening.

Flere artikler i denne kategorien