Lanserer Norge første digitale jordfeilautomat av type F

17/2/21
Teknologi
3/8/2023

Eaton lanserer den første digitale jordfeilautomaten av type F i det norske markedet.

F-typen er spesielt utviklet for apparater som induksjonstopper, varmepumper, kjøkken- og vaskemaskiner.

Dette er den første digitale jordfeilautomaten av type F i det norske markedet. Den oppgraderte jordfeilautomaten tilfredsstiller krav til jordfeilbeskyttelse for energieffektive en-fas apparater.

– Vi videreutvikler jordfeilautomaten xDigital. Dette har vært den mest avanserte jordfeilautomaten på markedet siden 2012 med vern av type G/A. Nå lanserer vi produktet med F-type vern, slik at vi kan tilby den sikreste jordfeilbryteren på markedet også de neste årene, sier Jon Helsingeng, administrerende direktør i Eaton.

Han understreker at tradisjonelle type A jordfeilautomater ikke holder tritt med de elektroniske belastningene i dagens samfunn. Type A ble introdusert som et minimumskrav i 2006.

– Vi ser helt andre krav til elektroniske belastninger i dag enn for ti år siden, da vi forholdt
oss til glødepærer og panelovner. F-type vern er spesialutviklet for å tåle de mest energieffektive apparatene, som induksjonstopper, varmepumper, vaskemaskiner og andre husholdningsapparater, forteller Helsingeng.

Han mener at digitale jordfeilautomater bør være foretrukket løsning da det er enkelt for forbrukere å kontrollere tilstanden.

– Den digitale jordfeilautomaten har en LED-lampe som indikerer tilstanden. Lyset er enten gult, grønt eller rødt, noe som gjør at de raskt kan se statusen på sitt anlegg og dermed gjøre tiltak før faktisk utkobling finner sted.

De digitale jordfeilautomatene øker nøyaktigheten for utkobling ved jordfeil. Digitale jordfeilautomater har en nøyaktighet på 90 prosent, mens tradisjonelle jordfeilautomater kan ha en nøyaktighet på 50 prosent. TypeF jordfeilautomater har i tillegg alle egenskapene til Type-G jordfeilbeskyttelse, som både gir forbedret driftssikkerhet og hindrer uønsket utkobling. Type-F jordfeilautomat lanseres også som tradisjonell mekanisk variant opp til 40 Ampere.

NØYAKTIG: Eatons digitale jordfeilautomater øker nøyaktigheten for utkobling ved jordfeil fra 50 % ved tradisjonelle jordfeilautomater til 90 % ved bruk av digital teknologi.

Kunden kan sjekke selv!

En annen fordel med Eatons digitale jordfeilautomat er at den gir sanntidsdiagnose på aktuelle feilstrømmer via en LED:

  • Grønt lys betyr mindre enn 30% jordfeilstrøm
  • Gult lys betyr 30-50% jordfeilstrøm
  • Rødt lys betyr mer enn 50% jordfeilstrøm

Denne finessen gir sluttkundene en unik mulighet til å raskt sjekke status på sitt eget anlegg. Dermed kan de også prøve å gjøre foreslåtte tiltak før elektrikeren eventuelt er nødt til å komme og foreta en feilsøking. Digitale jordfeilautomater har 12 måneders testintervall, dobbelt så lang som på tradisjonelle jordfeilautomater. Dette betyr at behovet for testing av jordfeilautomater, i spesielt næringsbygg, kan bli vesentlig redusert, noe som også vil redusere kostnader.

Flere artikler i denne kategorien