Slik skal Apple revolusjonere VR

8/8/23
Teknologi
8/8/2023

Det har lenge vært ryktet, og i sommer avduket Apple endelig sitt første headsett som blander virtuell virkelighet og utvidet virkelighet i ett og samme produkt. Headsettet heter Apple Vision Pro, og kommer i første omgang ut i USA, tidlig i 2024.

Det er et veldig stilig produkt. Utformingen ligner litt på skibriller, med stort fokus på komfort og brukervennlighet. Brillene festes med reimer rundt hodet, og kan enten kobles til strøm direkte, eller bruke et separat batteri som varer i rundt to timer. Det er ingen separate kontrollere: Brillene leser dine øyebevegelser og fingerbevegelser, og det er alt som trengs for å styre grensesnittet.

Utrolig avansert

Teknologien bak Vision Pro skal være langt mer avansert enn alle andre tilsvarende løsninger. Oppløsningen på skjermene er høyere enn 4K på hvert øye, og totalt sett skal skjermene vise 23 millioner piksler. De innebygde høyttalerne støtter romlyd som kommer fra alle kanter.

Det er også fullt av sensorer rundt headsettet som brukes til å lese hodebevegelser, fingerbevegelser og som kan kartlegge verden rundt deg i 3D. Det er også små kameraer på utsiden av headsettet som lar deg se «gjennom» brillene. Alt sammen drives av to prosessorer: M2, som kjører operativsystemet og sørger for alle grafiske effekter, samt R1, som bearbeider data fra kameraer, sensorer og mikrofoner, og sender alt sammen til skjermene uten forsinkelse.

Brillene bruker et eget operativsystem, visionOS, som er basert på grensesnittet til iPhone og Mac, men som naturligvis er tilpasset de spesifikke bruksområdene til brillene. De forskjellige applikasjonene kan flyte foran øynene dine, de kan flyttes på, forstørres og forminskes.

Et glimt av fremtiden?

Bruksområdene til Vision Pro er ganske mange. Det er fullt mulig å jobbe i applikasjoner, manipulere 3D-objekter, til og med koble brillene til en Mac og utvide arbeidsområdet fra datamaskinen til en virtuell verden.

Du kan se filmer og serier i brillene og spille visse spill. Alt dette skal fremstå veldig storslått takket være den ekstremt høye bildekvaliteten. Det vil også komme egne 180 graders videoer filmet med spesialkameraer, som skal være enda mer altoppslukende. Brillene vil også kunne filme og skape videoer med romfølelse og ekstra dybde.

Facetime-samtaler vil også støttes i Vision Pro, de fyller hele synsfeltet, og du skal kunne lage egne 3D-figurer som fremstiller ditt utseende, hvis ønsket. En artig løsning er at utsiden av brillene kan vise øynene dine, slik at andre personer kan vite om du er fordypet i virtuell virkelighet, eller ikke.

Det er mange interessante aspekter av Apple Vision Pro, og brillene er stappet med svært avansert teknologi. Ingen andre VR-briller kan per i dag måle seg. Men dette er et produkt for entusiaster: Prisen på den første modellen vil ligge på opp mot 40.000 norske kroner. Dette er altså på ingen måte et massemarkedsprodukt, snarere en måte for Apple å vise muskler på.

Flere artikler i denne kategorien