Teknologi-godbiter å se frem til i 2024

12/3/24
Teknologi
12/3/2024

I januar ble årets CES-messe avholdt, som er tradisjonen hvert år. Dette er verdens viktigste arrangement for nye teknologier, dingser og relaterte temaer, og årets utgave var preget av flere veldig tydelige trender. Kunstig intelligens er overalt, og det er også mye fokus på nyskapende bilteknologier.

Alt skal bli smartere

Mange selskaper viser for tiden frem sine satsinger på AI, stadig flere implementerer ChatGPT og andre løsninger i produktene.

Microsoft vil endre arbeidshverdagen vår ved å integrere kunstig intelligens direkte inn i tastaturet. Kommende PCer fra Microsoft og andre produsenter vil nemlig få en egen tast for Copilot, som er Microsofts egen AI-løsning. Tasten vil åpne Copilot direkte, og la brukeren stille spørsmål til assistenten. Kunstig intelligens er ellers grunnsteinen til mye av det Microsoft jobber med fremover, og skal være innebygd i kommende versjoner av Windows, mens nettleseren Edge nå blir kalt for “AI-nettleseren”.

Andre produkter blir også preget av kunstig intelligens - dedikerte AI-brikker vil i løpet av året dukke opp i bærbare PCer, TVer og mobiltelefoner.

Noen av produktene er mer pussige enn andre. Samsung har for eksempel en robot de kaller for Ballie. Det er en rund, liten sak som kan følge etter deg hjemme, og har en innebygd prosjektor som kan vise relevant innhold. Treningsvideoer, videosamtaler eller videoklipp. Den er utstyrt med AI-teknologi og skal kunne styre ditt smarte hjem: aktivere lys, vaskemaskin eller mate hunden, og gi deg beskjed når den har utført oppgavene sine.

Kunstig intelligens i bilen

AI ankommer ikke minst kjøretøy.

Nye bilmodeller har nemlig også blitt vist frem på årets CES. Noe av det mer oppsiktsvekkende er kanskje Hondas Afeela, som er utviklet sammen med Sony. Bilen skal ta i bruk Sonys ekspertise innen underholdning og være utstyrt med massevis av høyttalere, som kombinert med avansert lydisolering skal gi en glimrende film - og musikkopplevelse. Ikke minst skal bilen støtte PlayStation 5-kontrollere, ikke bare til å spille spill på dashboardet, men visstnok også til å styre selve bilen!

Honda Afeela er full av sensorer og avanserte skjermteknologier, og vil kunne vise frem grafikk og virtuelle representasjoner av omgivelsene for å gjøre kjøringen og navigasjonen lettere. Bilen har til og med et display på utsiden som vil vise grafikk eller beskjeder.

Mercedes kommer på sin side med et nytt operativsystem for biler, der det blant annet skal brukes AI for den mest avanserte stemmestyringen i en bil noensinne. Operativsystemet skal også bruke spillgrafikk for å vise omgivelsene rundt bilen på en mye mer detaljert måte enn det vi er vant til.

Det er ikke alt - nye Mercedes-modeller vil også la deg skape musikk i bilen, gjennom et innebygd DJ-program som vil respondere på dine aktiviteter. Det virker litt trafikkfarlig, så det blir spennende å se hvordan denne funksjonaliteten vil virke i praksis.

Når det gjelder fremtidige bilkomponenter, har LG nå også vist frem en antenneløsning i form av en gjennomsiktig film som legges direkte inn i bilglasset. Bilprodusentene vil kunne integrere løsningen sømløst i bilene sine, og antennen støtter blant annet 5G, navigasjonssignaler og Wifi. Poenget er at bilene våre blir stadig mer tilkoblet, og derfor trenger mer praktiske og bedre antenneløsninger som kan kommunisere med de mange trådløse protokollene som finnes der ute.

Stadig kulere TV-er på vei

Tradisjonelt er det også mange nye TV-modeller som blir kunngjort på CES. I år var intet unntak, og det kanskje mest oppsiktsvekkende er nye gjennomsiktige TV-er.

LG har en gjennomsiktig OLED-TV på gang som faktisk kommer i salg i løpet av året. Den kan brukes som en vanlig TV, da har den en kontrastfilm på baksiden. Denne filmen kan deaktiveres, slik at skjermen blir helt gjennomsiktig. I tillegg er TVen så godt som trådløs, siden alle tilkoblinger settes inn i en separat boks, som kobler seg trådløst til TV-en. Den eneste ledningen som går inn i skjermen er strøm.

Samsung har en annen gjennomsiktig løsning: En avansert MicroLED-skjerm som har svært høy bildekvalitet, er helt rammeløs, og kan sees rett gjennom. Denne er mer på prototypestadiet, og enn så lenge er den ment for kommersielle formål, ikke private hjem. Men potensialet er veldig spennende.

LG gjennomsiktig OLED

Flere artikler i denne kategorien