Tror 3D-printede legoklosser kan erstatte betongbjelker

10/8/21
Teknologi
3/8/2023

Forskere ved Det polytekniske universitetet i Valencia i Spania har utviklet en form for 3D-printede plastklosser som kan kobles sammen for å utgjøre et lettvektsalternativ til armerte betongbjelker.

Bjelkesegmentene er 3D-printet i resirkulert plast, og utformingen innvendig er inspirert av hvordan bein er satt sammen. Bjelken er forsterket med elementer som sikrer stivhet i strukturen, og som ikke har noen metallkomponenter, noe som forhindrer korrosjon. Vekten på bjelkene er hele 80 prosent lavere enn en tilsvarende betongbjelke, noe som både forenkler arbeidet og forkorter arbeidstiden ved blant annet å eliminere behovet for tunge kraner og lastebiler. Utviklingen av de innovative bjelkene er resultat av tre års forskning ved Technical School of Construction Engineering (ETSIE) ved Polytechnic
University of Valencia, hvor målet var å foreslå et alternativ til gjeldende armerte betongbjelker. Etter mange års testing ga kombinasjonen av 3D-utskrift, plast og betong optimale resultater og høsten 2020 patentert de systemet.

Produserer tilpassede «klosser» hvor som helst

3D-utskrift gjør det mulig å produsere de tilpassede byggeklossene like i nærheten av byggeplassen, noe som også er med på å forenkler transport, reduserer kostnader og tilrettelegger for å tilpasse egenskapen.

Flere artikler i denne kategorien