Kunstig intelligens gjør at smarthuset forstår deg bedre
Smarthus-teknologi har gjennomgått en rivende utvikling de siste årene, og med fremveksten av kunstig intelligens (AI) og tingenes internett (IoT) blir fremtidens smarthjem enda smartere. Med alt som har skjedd innen AI bare de siste månedene er det stadig nye muligheter som åpner seg.
Smarthus har til nå i all hovedsak handlet om automasjon. Hvis/når dette, så dette: Når sola går opp, skru av lyset. Når sola treffer sensoren, så ut med markisen. Hvis dette lyset tennes, skru på radioen. Å sette opp, justere og vedlikeholde alle disse automasjonene kan være tidkrevende.
Smarthus har vært hjulpet av taleassistenter, som jo er AI, men regelbasert AI, ikke generativ AI. Hva om AI kan eliminere behovet for å sy sammen og sette opp automasjonene?
Generativ AI er en tilnærming som involverer trening av et AI-system på store mengder data for å generere nye og autentiske utdata. Det er mer autonomt og kreativt i sin tilnærming, og kan oppdage skjulte mønstre og sammenhenger som ikke er programmert på forhånd. Dermed vil huset ditt i større grad kunne leve sitt eget liv.
Her er åtte trender som vi tror kommer til å prege smarthus-utviklingen i tiden som kommer:
1. Prediktiv intelligens og personlig tilpasning
I fremtidens smarthus vil systemene lære og forstå våre preferanser, atferdsmønstre og behov. Dette vil gjøre det mulig for smarthuset å ta intelligente og proaktive beslutninger basert på individuelle preferanser og kontekst. Smarthuset vil kunne forutsi når vi kommer hjem, justere belysning, temperatur og andre innstillinger, og tilby en skreddersydd opplevelse som er optimalisert for hver beboer. Stekeovnen vil for eksempel kunne skille mellom ulike brukere og justere temperaturen etter hvordan man ønsker maten tilberedt.
2. Total integrasjon og utvidet tilkobling
Fremtidens smarthus vil være fullstendig integrert og tilkoblet. Alle enhetene våre, fra hvitevarer og belysningssystemer til sikkerhetskameraer og husholdningsapparater, vil være sømløst koblet sammen og kunne kommunisere med hverandre. Denne omfattende tilkoblingen vil skape et intelligent nettverk av enheter som samarbeider for å tilpasse og forbedre totalopplevelsen.
3. Avansert energistyring og bærekraft
AI og IoT vil ha en betydelig innvirkning på energistyringssystemer i smarthuset. Systemene vil kunne analysere energiforbruket, ta hensyn til værforhold og energipriser, og optimalisere bruken av energi for å minimere kostnader og miljøpåvirkning. Smarthuset vil bli mer energieffektivt ved å styre belysning, oppvarming, kjøling og apparater på en intelligent måte. Det vil også i større grad kunne ta hensyn til endringer i vær og vind.
4. Sikkerhet og personvern
Sikkerhet er en viktig faktor i fremtidens smarthus. Med avanserte sikkerhetssystemer som kombinerer AI og IoT vil smarthuset være bedre rustet til å gjenkjenne og respondere på trusler. Biometrisk autentisering, ansiktsgjenkjenning og strengere personverntiltak vil sikre adgangskontroll og beskytte brukernes personlige opplysninger. AI-baserte algoritmer vil kontinuerlig lære og forbedre seg for å gi mer pålitelig sikkerhet over tid. Cybersikkerhet vil også bli mer vektlagt etter hvert som stadig flere enheter kobles opp mot hverandre.
5. Utvidet bruk av IoT og samsvar med standarder
Internet of Things (IoT) vil fortsette å spille en sentral rolle i utviklingen av smarthus. Tingenes internett vil muliggjøre utvidet tilkobling av enheter og integrasjon med eksterne tjenester. Det vil også være en økende innsats for å etablere felles standarder og protokoller for smarthus-teknologi, som for eksempel den nye Matter-standarden, som alle de store produsentene stiller seg bak. Dette vil sikre interoperabilitet mellom ulike enheter og systemer, og forenkle bruken av smarthuset for brukerne. Hvis huset ditt vet når du drar fra flyplassen eller hytta, kan det legge kabalen deretter.
6. Helseovervåking og personlig omsorg
Smarthuset vil også spille en viktig rolle i helseovervåking og personlig omsorg. Sensorer og enheter i hjemmet vil kunne samle inn helseparametere som søvnkvalitet, aktivitetsnivå og puls. AI-systemer vil analysere disse dataene og gi personlig tilpassede råd og anbefalinger for å forbedre helse og livsstil – dersom du ønsker det.
7. Bedre brukeropplevelse og tilgjengelighet
Brukergrensesnittene vil bli mer intuitive og individuelt tilpassede, og kommunikasjonen med smarthuset vil bli enklere og mer naturlig. Stemmeassistenter og gestikulering vil kunne spille en større rolle i interaksjonen med smarthuset. Prisene går sannsynligvis også ned, samtidig som teknologien blir enklere å installere og bruke. Dette vil senke terskelen for å komme i gang og gjøre smarthuset tilgjengelig for flere.
8. Utvidede bruksområder
Med AI og IoT vil smarthuset få utvidede bruksområder. Det kan inkludere automatiserte hagetjenester, integrert helsehjelp og omsorg, og intelligent styring av offentlige tjenester som transport og avfallshåndtering. Det som i dag virker som fremtidsvisjoner kan bli en realitet før du vet ordet av det.