Slik velger du 3D-skriver

12/3/24
Teknologi
12/3/2024

Inntil for få år siden var 3D-skrivere store og dyre og forbeholdt næringslivet. Etter hvert kom det mindre, rimeligere og stadig mer anvendelige modeller. Nå finnes det 3D-skrivere som dekker de fleste ønsker og behov, i alle mulige prisklasser. Men hva er forskjellen på de ulike modellene og hvilken skal du velge?

En 3D-skriver har utallige anvendelsesområder. Du kan lage dine egne leketøy og spillbrikker, skape unike dekorasjoner, smykker, vaser eller figurer. Noe av det som har størst nytteverdi er å lage reservedeler og spesialtilpassede komponenter. Vi har vel alle opplevd at små dingser brekker eller faller av møbler og husholdningsapparater. Med den rette 3D-skriveren er det bare å prøve seg fram. På Internett kan du google ideer til inspirasjon, såvel som ferdige filer for gratis nedlasting.

Aller først bør du gjøre deg opp en mening om hva du vil med 3D-skriveren. Er det mest som et leketøy, til hobby eller mer profesjonelt bruk? Hvor store utskrifter trenger du, hvor høyt detaljnivå er nødvendig, hvor holdbare materialer må til? Og ikke minst, hvordan er kvalitet og brukervennlighet?

Ulike materialer

De mest påkostede modellene har gjerne en lukket ramme, mens mindre modeller ofte har en åpen rammekonstruksjon. Størrelsen på rammen avgrenser formatet på utskriften, altså byggevolumet.

Det er også viktig å merke seg hva slags filament som kan brukes, filamentdiameter og minste lagtykkelse (måles i mikron). Lavere filamentdiameter betyr tynnere lag og dermed høyere oppløsning.

Filamentet er materialet objektene lages av. Dette leveres på spoler, vanligvis kan 3D-skrivere benytte flere forskjellige typer. PLA består av fornybare materialer som maisstivelse og sukkerrør, det er enkelt å jobbe med, men kan brytes ned over tid. ABS har bedre holdbarhet og tåler høyere temperaturer, men kan være vanskeligere å jobbe med. PETG er et annet alternativ som er bra på både holdbarhet og varmetoleranse.

Ellers finnes det filament av blant annet nylon, polystyren, polykarbonat og komposittmaterialer med tre og metall. Siden ulike filament har ulike egenskaper, bør du velge en skriver som takler materialet du ønsker å bruke.

Vektlegg brukervennlighet

Teknikken for å skrive ut er også forskjellig. FFF (Fused Filament Fabrication) er den mest utbredte til hobbybruk. Den innebærer en prosess der en kontinuerlig tråd av filament mates gjennom et oppvarmet ekstruderhode for å deponeres lagvis.

Plattformen objektene bygges på er også viktig å ta hensyn til. Den skal både gi godt feste og la deg fjerne objektet uten å skade det når det er avkjølt og herdet. En oppvarmet glassplate er blant de vanligste plattformtypene.

Selve objektene skapes ved hjelp av medfølgende software, og overføres til 3D-skriveren via USB, wifi eller andre tilkoblingsmetoder. Brukervennlighet med tanke på programvaren,  såvel som selve 3D-printeren, bør vektlegges, særlig hvis dette er noe hele familien skal ha glede av. Det er bedre med en enkel 3D-skriver som blir brukt ofte, enn en avansert som støver ned.

Den aller viktigste avgjørelsen i valg av 3D-skriver er kanskje prisklassen. Hvor mye du ønsker å bruke på en 3D-skriver vil avgrense mange av valgene når det kommer til for eksempel kvalitet og størrelse på objektene. Det eksisterer gode alternativer til under 3000 kroner, men det finnes også de som koster ti ganger så mye.

Flere artikler i denne kategorien