Slik er TKXP blitt til TQXP

10/8/22
Teknologi
3/8/2023

Norges mest populære varmekabel blir enda bedre; på mange plan. Plan er forresten en sentral sak for Nexans nye baby.

– Ligger den ikke fint?

Fabrikksjef Torbjørn Blomsnes ved Nexans’ produksjonsanlegg på Langhus krabber langs kontorgulvet og legger varmekabel.

Han er fornøyd med resultatet. For dette er den nye versjonen av Nexans blå varmekabel som nå heter TQXP. Kabelen er tynnere og mye lettere enn forgjengeren TKXP, og enklere å legge. Noe av det vanskeligste med både de gamle og nye kablene er faktisk navnet.

– Dette har vi gjort med bly fram til nå, forklarer Blomsnes. – Altså å få kablene til å oppføre seg og være lydige under legging. Dette er en av grunnene til at svært mange norske elektrikere har sverget til TKXP når resultatet måtte bli best mulig.

For norske forhold

Det er ikke helt tilfeldig at disse kablene oppsto og er produsert i Norge. Varmekabler lages mange steder i verden; også på steder der kravene til produksjon og montering ikke er så høye som her til lands. Kabler som er tynnere, og som bukler seg, som Blomsnes sier det. Og slikt kan være greit der forholdene er annerledes, og lønnsnivået til montørene er langt lavere enn i Norge. Da spiller det liten rolle om en montør eller tre må kjempe med en gjenstridig kabel i noen timer.

– Men i Norge tenker vi annerledes, forklarer Blomsnes.

– Vi vet at norske forhold med andre værforhold og høyere standarder krever bedre produkter. Det er dårlig økonomi å være arbeidsintensiv i Norge.

En lettere jobb

En av årsakene til at TKXP når har blitt til TQXP, er belastningen bly utgjør.

– Bly skal fases ut som materiale i de aller fleste bransjer, og varmekabler er ikke noe unntak, forteller Blomsnes, og primært på grunn av forurensningen det gir. Men bly setter også andre fotavtrykk som man gjerne vil være foruten:

– I tillegg til å være skadelig, er bly dyrt og tungt, forklarer Blomsnes.

– Det krever ressurser å utvinne det, og ikke minst å frakte det.

Og når varmekablene våre ikke lenger er blytunge, blir ikke jobben lenger så fysisk krevende for montørene. Vekten på de nye kablene er faktisk bare ca. en tredel av de gamle. – Dermed kan man legge dobbelt så store arealer som tidligere, og likevel håndtere en lettere kabelkveil.

Flere forbedringer

Da Nexans begynte utviklingen av den nye kabelen, hadde de flere mål. Den primære var å bli kvitt blyet. Da fikk man også et lavere tverrsnitt på kabelen, og en slankere og lettere kabel. Dette gjorde det mulig å lage lengre enheter, uten at montørene fikk høyere belastning under jobben.

– Vi er leverandør av produkter i det øverste kvalitetssjiktet. Så da vi fjernet blyet og uansett skulle lage en «ny» varmekabel, måtte vi også se om vi kunne gjøre andre elementer bedre, sier Blomsnes.
– Spesielt med tanke på at vi fremdeles gir 20 års garanti.

Fire av de viktigste nye elementene er disse:

  • Skjermen som tidligere var av bly, er nå erstattet av kobber og aluminium.
  • Jordledningen er nå ultrafleksibel og består av mange flere og tynnere tråder av glødet kobber.
  • Skjøtene på kabelen er integrerte, og dekkes av jevn, ubrutt isolasjon, skjerm og ytre kappe.
  • Endeavslutningen er kompakt, totalforseglet, og helt vanntett. Større produktfamilie At TQXP har slanket seg ned til en tredel av vekten til TKXP, har også endret størrelsen på settene som leveres.

– Nå kan du legge større flater i én veiv, uten å belaste kroppen for mye, opplyser Blomsnes. Og kablene kan naturligvis brukes der du brukte den forrige generasjonens kabler fra Nexans. De kan legges i støpte gulv (både tradisjonelle og lavtbyggende), i trebjelkelag, snøsmelteanlegg, jordoppvarming og frostsikring av for eksempel avløp. De kan også monteres på armeringsjern.

Tenk blått!

– Når alt kommer til alt, trenger man ikke sammenligne de to varmekablene, mener Blomsnes.

– For det har vi allerede gjort, i utallige tester av både elektriske egenskaper og praktisk bruk.

I tillegg er den gamle nå historie, så det eneste man trenger å vite er at en tungvekter (på to måter) nå har blitt en lettvekter (på én måte). Eller, som Nexans velger å si det: Lett bedre. Én bokstavkombinasjon er borte, og en ny har kommet.

– Men én ting er den samme gamle: fargen. Så om du skulle være i tvil på lageret eller i butikken, så gå for blått, er rådet fra Nexanssjefen Torbjørn Blomsnes.

Flere artikler i denne kategorien